Horeca klaar voor carnaval, alleen wel personeelstekort in de Brabantse dorpen
Voorzitter van de Brabantse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, Richard Hüsken, geeft toe dat het niet overal even goed gaat. Maar een algemeen beeld van de horeca in Brabant is lastig te geven. Horecazaken in de dorpen zien jongeren wegtrekken, terwijl horecazaken in de grote steden genoeg personeel voorhanden hebben.
Coronapandemie
Veel personeel verdween uit de horeca na de coronapandemie. Voormalig eigenaar van feestcafé Mambo’s in Gemert, Nick Willems, zet tijdens het carnaval vooral veel oud-medewerkers in. Omdat de horeca afhankelijk is van jonge mensen, maar de instelling bij deze jongeren is anders dan tien jaar geleden.
Cultuurverandering
De cultuur in de horeca is flink veranderd. Zeventig uur per week werken op een contract van veertig uur is niet meer normaal, ziet Ruud Bakker, voorzitter van de KHN Eindhoven. “Vroeger moest men blij zijn dat ze werk hadden, tegenwoordig moet je blij zijn dat ze bij jou willen werken.”