Horeca klaar voor carnaval, alleen wel personeelstekort in de Brabantse dorpen

Door Nationale Horecagids / Femke van Arendonk
2 min
De horeca heeft het in dorpen en buitengebieden tijdens carnaval moeilijk. Er is namelijk weinig personeel te vinden. Koninklijke Horeca Nederland laat weten dat als het om personeelstekorten gaat de ergste druk wel van de ketel is. Horeca in Brabant laten een ander verhaal horen. Horecabazen in de grote steden krijgen hun planning wel rond, maar in de dorpen is het een ander verhaal. Dat meldt Omroep Brabant.

Voorzitter van de Brabantse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, Richard Hüsken, geeft toe dat het niet overal even goed gaat. Maar een algemeen beeld van de horeca in Brabant is lastig te geven. Horecazaken in de dorpen zien jongeren wegtrekken, terwijl horecazaken in de grote steden genoeg personeel voorhanden hebben.

Coronapandemie

Veel personeel verdween uit de horeca na de coronapandemie. Voormalig eigenaar van feestcafé Mambo’s in Gemert, Nick Willems, zet tijdens het carnaval vooral veel oud-medewerkers in. Omdat de horeca afhankelijk is van jonge mensen, maar de instelling bij deze jongeren is anders dan tien jaar geleden.

Cultuurverandering

De cultuur in de horeca is flink veranderd. Zeventig uur per week werken op een contract van veertig uur is niet meer normaal, ziet Ruud Bakker, voorzitter van de KHN Eindhoven. “Vroeger moest men blij zijn dat ze werk hadden, tegenwoordig moet je blij zijn dat ze bij jou willen werken.”