Advies Hoge Raad over toelatingsbeleid coffeeshops

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min

(Novum) - De Raad van State heeft in twee zaken over het toelatingsbeleid van coffeeshops om advies gevraagd aan de Hoge Raad. De advocaat-generaal moet zich buigen over de vraag of het zogeheten ingezetenencriterium in strijd is met de grondwet, het internationale recht en het Europese recht.

Twee rechtbanken oordeelden tot nu toe verschillend over het wel of niet toelaten van buitenlanders in coffeeshops. Zo moest de gemeente Maastricht de opgelegde sluiting van een coffeeshop beter motiveren en kreeg de gemeente Tilburg van de rechter gelijk over het toepassen van het ingezetenencriterium.

Naar aanleiding van de beslissing van de rechtbank in Limburg besloten coffeeshops in Maastricht om de deuren weer te openen voor mensen die niet in Nederland wonen.

De mogelijkheid om advies in te winnen van de advocaat-generaal van de Hoge Raad is sinds begin dit jaar mogelijk. De Raad van State behandelt beide zaken uiteindelijk op 14 november. De conclusies van de advocaat-generaal worden uiterlijk zes weken na de zitting verwacht. De uitspraak volgt vermoedelijk begin volgend jaar.