Partydrugs veroorzaken weinig incidenten in Nederland

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min

AMSTERDAM - Nederlandse wetenschappers concluderen dat gezondheidsincidenten door drugsgebruik op feesten weinig voorkomen. Dat meldt Nu.nl.

Onderzoekers van het AMC, VUMC in Amsterdam en Educare in Groningen hebben in de periode van 1997 tot 2008 gegevens verzameld bij eerstehulpposten op dancefeesten.

Deze eerstehulpposten zijn voorzien van gespecialiseerd medisch personeel. In de onderzoeksperiode werden alle mensen geregistreerd die gebruik maakten van de eerstehulppost.

Enquête
Elk bezoek werd geregistreerd aan de hand van wat de duur, de ernst en de oorzaak was en of bij de klachten sprake was van gebruik van een combinatie van middelen. Ook namen ze indien mogelijk een korte enquête af over de klachten.

Tussen 1997 en 2008 bezochten ongeveer vier miljoen bezoekers 249 dancefeesten. Daarvan bezochten 29.000 mensen de eerstehulpposten. Ongeveer 10.000 mensen bij de eerstehulpposten hadden klachten die te maken hadden met drugs of drank.

De meeste mensen (80 procent) werden onwel of vielen flauw. Negen procent was traumatisch en vier procent psychologisch. 0,01 procent (ongeveer 262 gevallen) moest naar het ziekenhuis en zestien gevallen waren levensbedreigend.

XTC
XTC en alcohol zijn de twee meest gebruikte middelen. Daarnaast bezorgden ze ook de meeste klachten. Vooral door de twee middelen te mengen werden veel problemen veroorzaakt.

GHB
Het hoogste risico geven GHB en cocaïne. Wie alcohol of XTC consumeert heeft twee keer meer kans op klachten dan iemand die niet gedronken heeft. Wie alcohol of cocaïne gebruikt heeft twintig keer meer kans op klachten. GHB veroorzaakt vijftig keer meer kans op klachten ongeacht of je het in combinatie gebruikt met alcohol.

© Nationale Horecagids