Onderzoekers hebben muizen gekweekt die zelfstandig dronken worden

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min

GRONINGEN - Jaarlijks worden er vele onderzoeken gedaan naar alcoholisme. Vaak worden er voor dergelijke onderzoeken muizen gebruikt. Deze muizen kiezen instinctief voor water, maar daar is nu verandering in gekomen. Dat meldt Scientias.nl.

Wetenschappers hebben muizen gekweekt die liever alcohol drinken dan water. Om een realistischer beeld te krijgen van wat er omgaat met mensen die zichzelf dronken drinken, was het dus ook realistischer als de muizen zelfstandig kozen voor alcohol; Hoe realistischer de 'proefpersonen', des te realistischer de onderzoeksresultaten.

Er waren veertig generaties muizen nodig, maar nu hebben de wetenschappers eindelijk een muis die vrijwillig alcohol drinkt. Deze muis is daardoor uitermate geschikt om het gedrag van alcoholisten te bestuderen.

"Deze muizen moeten ons een beter begrip geven van het mechanisme in het brein dat betrokken is bij het consumeren van alcohol," legt onderzoeker Nicholas Grahame uit. "Ook moet de muis ons een beter inzicht geven in de giftige effecten die alcohol op het brein heeft."

Het onderzoek is voornamelijk maar gericht op één doel: creëren van effectieve therapieën tegen alcoholmisbruik.

© Nationale Horecagids