Gemeente Utrecht scheldt 40.000 euro kwijt Wintertuin, maar moet wel actie ondernemen

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
De gemeente in Baarn heeft besloten om de horeca-uitbater van de Wintertuin 40.000 euro kwijt te schelden, wat leidde tot boze koppen. Dit gebeurde na een oproep van de horecaondernemer. Het kwijtgescholden geld bestaat uit huur en energiekosten. Dit meldt RTV Utrecht.

Voornamelijk de gemeentelijke VVD is tegenstander van het kwijtschelden van dit bedrag. Die vindt het niet eerlijk tegenover de andere ondernemers. De fractievoorzitter, André van der Padt, geeft aan dat er waarschijnlijk wel meer ondernemers zijn die dit ook willen. Het gaat volgens hem niet goed met Baarn en moeten daarnaast de inwoners van de gemeente indirect opdraaien voor de kosten.

Sluitende begroting onmogelijk

De ondernemer in de Wintertuin, Michiel van Eunen, zegt dat het onmogelijk is om een sluitende begroting te maken. Dat wordt volgens hem onder andere veroorzaakt door de stijgende energieprijzen. Die lopen op doordat het tocht in de kassen en er geregeld een lekkage is.

Niet alleen lekkage heeft problemen veroorzaakt bij de horeca-uitbater. Door de buurt is afgedwongen dat de horeca in het gebouw werkt met beperkte openingstijden. Daarnaast hebben de twee coronajaren de zaak ook geen goed gedaan. Van Eunen: “Als wij nu zelf de energiekosten moeten opbrengen dan is het op 2 januari gedaan.”

Ondersteuning noodzakelijk

De gemeente Baarn zegt daarover dat er geen optie is voor sluiting. Dit is waarom de gemeente de botanische tuin tegemoet komt. Wethouder Steven de Vries geeft aan dat de gemeente de verhuurder is van het pand en daarnaast de energieverstrekker. “Het is een Rijksmonument. Wij voelen de verantwoordelijkheid en die moeten we op dit moment ook nemen.”

De fractie van de VVD is het niet eens met dit besluit. Zij vragen zich af hoe het komt dat er niet eerder aan de bel is getrokken door de horeca-uitbater. De fractievoorzitter van de VVD in Baarn geeft aan dat het daarom niet ging om een noodactie en dat de situatie al langer bekend was bij het college.

Toekomst

De wethouder en de ondernemer in de Wintertuin zitten om de tafel om plannen te maken die moeten voorkomen dat de gemeente jaarlijks de horecaonderneming moet financieren. Er wordt naar verschillende opties gekeken: het dichten van de lekkage om energie te besparen, raamisolatie wordt ook als optie genoemd.

Naast het isoleren van het pand kijkt de gemeente ook of het mogelijk is om meer bezoekers en organisaties naar de kas te trekken. Ook liggen de openingstijden van de horeca weer op tafel. Die was een tijd geleden aangepast omdat de omwonenden bang waren voor lawaai en overlast. De wethouder wil hier toch graag weer over in gesprek gaan, omdat hij vindt dat het lastig is om een horecagelegenheid te runnen die maar tot 19:00 open mag zijn.

Door: Nationale Horecagids