Koud in koffietent: ‘Trek een trui aan’

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
Door de stijgende energiekosten zitten veel horecaondernemingen in een lastige spagaat. Het comfort voor gasten hoog houden, of kosten besparen en de thermostaat wat lager zetten. De oplossing voor koffietent Anne&Max: trek een warme trui aan. Dit meldt RTL Nieuws.

Mensen die met hun jas aan binnen zitten. Het is geen onbekend fenomeen meer. Het geldt ook voor de Haagse vestiging van de koffieketen Anne&Max. Daar drinken mensen hun kopje koffie soms met hun jas aan. Het is niet warm in de zaak.

Thermostaat één graad lager

In de koffiezaak is de thermostaat met één graad naar beneden gezet. “We hebben sinds 1 december de regel dat alle zaken hun thermostaat één graad lager zetten”, vertelt Wobbe van Zoelen, oprichter van Anne&Max. “Maar als het er te koud is, is dat niet goed. Mensen zijn wel te gast, ze moeten zich lekker voelen.”

De effecten van de temperatuur wijziging verschillen per vestiging. “Bij sommige locatie is het goed geïsoleerd, anderen zitten op een winderig hoek,” aldus Van Zoelen.

Tips voor energiebesparing

Van Zoelen heeft energiebesparing al langer op de agenda staan. Er is geen terrasverwarming en ook wordt er waar mogelijk gas bespaard. “Dat gas nu ook heel duur is, is niet leidend voor de besparingen”, verklaart Wobbe.

Ook de Koninklijke Horeca Nederland ziet dat ondernemers actief bezig zijn met het zoeken naar manieren om energie te besparen. “Je kunt aan verschillende knoppen draaien”, zegt een woordvoerder. “Denk aan het lager zetten van de thermostaat, het uitzetten van terrasverwarmers of met aan- en uitknoppen werken. Ook zuiniger omgaan met keukenapparatuur en niet onnodig de lampen aandoen helpt.”

Kritische blik ondernemers

Het KHN stelt dat de energiebesparing hoog op de agenda staat bij ondernemers in de horecasector. De hoge prijzen zorgen ervoor dat ondernemers kritischer naar hun verbruik kijken. Ook Wobbe is nog niet klaar met het onderwerp. “We willen mensen bewust maken: hoe draag je je steentje bij aan de planeet? Het is nou eenmaal winter, dus trek gewoon een warme trui aan of veel laagjes.”

Door: Nationale Horecagids