Lunchcafé STOET in Hengelo deelt koffie uit aan minder bedeelden

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
Bij lunchcafé STOET in Hengelo loopt momenteel een actie die je niet zo verwachten: koop een kopje koffie en betaal voor twee. Het extra kopje koffie is voor iemand die het zich niet kan veroorloven. “We maken de koffie met alle liefde”.  Dit meldt het AD. 

De Hengelose Sirah Hignell van café STOET vindt ‘uitgestelde koffie’ een mooie term. Een kopje koffie waar al wel voor is betaald, maar die nog niet is gemaakt.

Actie

Het idee van de actie kwam van een gast. Sirah zegt: “Deze vrouw die hier regelmatig koffie komt drinken, vroeg ons of we ook aan uitgestelde koffie deden. Ik had er nog nooit van gehoord maar vond het meteen een sympathieke actie. Bovendien sluit het naadloos aan bij de Warme Winter Woonkamer, de actie die de bibliotheek deze dagen houdt.”

‘Koffie in de wacht’

De term komt oorspronkelijk uit Napels, waar ze het ‘caffé sospeso’ noemen: koffie in de wacht. In Italië is het gebruikelijk om een espresso te drinken en een tweede te bestellen voor een ander. Dit gebruik heeft zich over de hele wereld verspreid. “Het is een actie die bij ons past. Wij zijn laagdrempelig, en hopen dat mensen hier gebruik van gaan maken”, vertelt Sirah.

Het café geeft aan dat zij blij wordt dat er al zo veel kopjes koffie zijn gedoneerd, zeker in deze tijden van duurdere boodschappen en hogere algemene kosten. “Het zijn de weken voor de feestdagen en dan wordt er gul geschonken. Wat fijn is, is dat mensen juist in deze dure tijd iets extra’s geven. Dat is fantastisch om te zien.

De kopjes koffie die zijn gedoneerd worden op een groot bord achter de toonbank genoteerd. Er zijn nog veertien kopjes beschikbaar voor mensen. Ook kunnen de minderverdeelden nog twee kopjes soep komen drinken. “Sommige mensen vinden het leuk om iets anders dan koffie te doneren”, zegt Sirah. Op het bord hangt ook een volle stempelkaart. Weggegeven en dus weer beschikbaar voor een ander.

Uitgaan van het goede van de mens

Met de gedoneerde kopjes koffie zit het wel goed. Maar er is niet veel duidelijkheid over wie deze koffie kan krijgen. Ook Sirah weet het niet precies: “De uitgestelde koffie is voor iemand die geen dak boven het hoofd heeft. Maar daar horen ook mensen bij die zich een bezoekje aan de horeca niet kunnen veroorloven.”

STOET gaat geen mensen selecteren voor de uitgestelde koffie. “Als mensen er om vragen, krijgen ze het. We gaan uit van het goede van de mens. En maken de koffie met alle liefde.”

Door: Nationale Horecagids