Gemeente Den Haag doet oproep horecaeigenaren: ‘Doe terrasverwarmers in de ban’

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
Sinds het rookverbod is het voor mensen in Den Haag nog steeds gebruikelijk om een terrasje te pikken in de kou. De horeca heeft daar op ingespeeld door terrasverwarmers aan te schaffen om de gasten warm te houden. De gemeente wil echter van deze energieslurpende apparaten af. Volgens het college zijn er genoeg alternatieven. De gemeente kan de ondernemers niet dwingen om dit te doen. Daarom doet het college een oproep aan de horecaeigenaren om de terrasverwarmers in de ban te doen. Dit meldt Omroep West. 

Op het terras van café de Kleine Witte in Den Haag hangen de heaters op het terras meer als decoratie dan als verwarmer. Daar heeft de eigenaar een andere manier gevonden om zijn gasten buiten warm te houden: warmtekussens. Deze kussens hebben een sensor, zodat ze aan gaan op het moment dat iemand erop gaat zitten. De kussens werken op oplaadbare batterijen.

Het college van B&W in Den Haag ziet het liefst dat alle horecaondernemers deze stap maken, of op een andere duurzame manier hun terras warm houden. Wethouder Arjen Kapteijns van GroenLinks zegt: “Eigenlijk zijn we met terrasverwarmers de buitenlucht aan het verwarmen. Wij vinden als college dat we daarvan af moeten. Met name de gaskachels die je nog steeds ziet zijn niet meer van deze tijd en stralen niet uit wat wij als Den Haag willen.”

Uit de pan rijzende energieprijzen

Niet alleen het college van B&W vindt het een goed idee om te stoppen met heaters. Ook Maarten Hinloopen van de Haagse afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland is het hiermee eens: “Dat is wel verstandig. Zeker nu de energieprijzen de pan uit rijzen zou het een goede keuze van ondernemers zijn om hier over na te denken”. Daarentegen ziet hij wel in dat ondernemers mogelijk net verwarmers hebben gekocht en opzien tegen nieuwe investeringen. “Maar ik denk dat je het er heel snel uit hebt.”

Ondersteuning gemeente

Wethouder Saskia Bruines van de D66 zegt dat de gemeente kan bijspringen mocht dit nodig zijn. “De gemeente kan ondernemers helpen om een investering in deze nieuwe materialen de toen. Wij hebben een inkoopregeling en willen de helft van de kosten van de investering bijleggen tot maximaal 2500 euro. Dus eigenlijk ben je een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet. Zeker gezien de energieprijzen die voorlopig hoog blijven.”

Verbod niet mogelijk

Het enige dat de gemeente kan doen is verleiden. Een algeheel verbod op terrasverwarmers zit er niet in. “Daar hebben we naar gekeken, maar als gemeente kunnen wij dit niet doen. daar hebben we de landelijke overheid voor nodig”, verklaart wethouder Kapteijns. “We willen als stad echt een ommezwaai maken en er zijn steeds meer ondernemers die meedoen. Dus ik wil iedereen oproepen: doe mee, wij helpen jullie en daarmee maken wij de stad samen een stukje beter.”

Door: Nationale Horecagids