Lunchcafé eXtra in Gennep wil zorg en horeca combineren

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
Afgelopen jaar heeft in Gennep Xieje de deuren gesloten. Dit was een horecazaak waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt heen konden voor een werkplaats en dagbesteding. Nu deze niet meer bestaat zijn drie ondernemers in actie gekomen en begonnen een nieuwe lunchzaak. Dit meldt De Gelderlander.

Marius van den Hoogen weet waar hij over praat: na zeven jaar directeur te zijn geweest van Dichterbij regio Gennep, heeft hij nu een bedrijf in Wijchen onder de naam eXtra dat diensten verleend in zorg en welzijn. Zorginstelling Dichterbij zag geen kansen meer om Xieje rond de lunch open te houden. “Zonde dat deze zaak na zo’n twintig jaar verdween uit Gennep. Met zijn geschiedenis in de gehandicaptenzorg en met instellingen als Maria Roepaan en de Augustinusstichting moet zoiets eigenlijk kunnen voortbestaan”, vertelt hij.

Lunchcafé eXtra

Van den Hoogen liet de sluiting van Xieje niet voor wat het was. Samen met oud-collega en mede-initiatiefnemer Sjaak Lenkens en met Bart Bardoel, van werkplaats Ambachtelijk Hout in Gennep, werd een plan opgezet om een vergelijkbare zaak te beginnen

Uiteindelijk is de keuze gevallen op het pand dat aan de Niersstraat in Gennep staat. Toen stond het bekend als lunchzaak Babbels. Nu voeren ze de naam eXtra, wat een afleiding is van de zaak van Van den Hoogen in Gelderland. Lenkens is hier als bedrijfsleider voor de dagelijkse gang van zaken, terwijl Bardoel faciliteert en regelt de klusjes die gedaan moeten worden.

De opening van het lunchcafé was afgelopen vrijdag, na enkele weken een proefdraai te hebben gedaan. Het is de bedoeling dat per dagdeel twee of drie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek of dagbesteding krijgen in de zaak.

Van den Hoogen zoekt samen met diverse instellingen naar mensen die hier hun werk- en dagbesteding kunnen volgen. “Met gemeente en werkvoorziening Intos zijn wij in gesprek, maar ook met Dichterbij. Wij zoeken mensen die het even moeilijk hebben of die beschut willen werken. Of kandidaten voor wie werk of dagbesteding een stap kan zijn om zich weer positief te ontwikkelen om een volgende stap te zetten”.

‘Combinatie horeca en zorg gaan wel degelijk samen’

Van den Hoogen vindt dat zorg en een horecaonderneming wel degelijk samen kunnen gaan: “Natuurlijk moet je aan het einde van de week zwarte cijfers hebben, maar wij denken dat dit gaat lukken. Wij geloven in ons concept en denken dat het rendabel is”. Hij wil het ook zoveel mogelijk als een normale lunchzaak behandelen. “Het startpunt en de basis is: een plek waar goed eten is, met goede producten voor een redelijke prijs”.

Door: Nationale Horecagids