Horecabranche morgen weer volledig open, maar kampt met personeelstekort

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
De horeca- en evenementenbranche zijn vanaf morgen weer volledig geopend, maar kampen nog altijd met personeelstekort. Met name zelfstandig werkende koks zijn hard nodig. Dit melden NHNieuws en De Drontenaar.

Hoewel het voor de ondernemers niet makkelijk zal zijn om de afgelopen twee jaar te kunnen terugverdienen, lijkt het erop dat de bezoekers meer belangstelling dan voorheen hebben. Dat moet ook wel, want veel ondernemers hebben schulden.

Personeelstekort

Tijdens de coronacrisis zijn veel werknemers vertrokken uit de horeca. Bijna de helft is nooit teruggegaan en stapte over naar werk via uitzendbureaus of naar de detailhandel. Zeer waarschijnlijk is veel personeel gaan werken bij de test- en vaccinatielocaties van de GGD.

Om de terrassen echter gevuld te kunnen houden, is het belangrijk dat er genoeg personeel is. In het bedrijf van Rob Baltus, tevens regiovoorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Noord-Holland, had de helft van het personeel afgelopen weekend corona. Hierdoor moesten circa tweehonderd gasten worden afgebeld. Volgens Baltus kan iemand die vaardig is in koken en een goede smaak heeft nu goudgeld verdienen.

Het personeel dat wel werkzaam is in de horeca, wordt steeds jonger. Tegenwoordig zijn ze circa vijftien jaar, terwijl ze eerder wat ouder waren. Toch is het geen probleem, want de jonge werknemers zijn erg enthousiast en zijn snelle leerlingen.

Door: Nationale Horecagids