Ontbijtkoks en cocktailmakers maken horeca toekomstbestendiger

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Uit onderzoek van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) blijkt dat de horeca zich zou moeten focussen op nieuwe functies om toekomstbestendig te zijn. De sector wordt aantrekkelijker voor aankomende werkkrachten om in te werken door rollen als ontbijtkok en cocktailmaker toe te voegen. Dit meldt Entree Magazine. 

Na 23 maart gelden er geen coronamaatregelen meer voor de horeca. Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gaf gisteren aan ‘enorm blij en opgelucht’ te zijn, maar meldde daarbij ook dat de komende tijd voor de branche vooral in teken van herstel zal staan. Door nieuwe posities te introduceren in de horeca, zou de sector aantrekkelijker worden om in te werken.

Bestaande rollen opdelen

De horeca kampt al jaren met de restrictieve indeling van de huidige functies. Het aanpakken hiervan zou de sector helpen om medewerkers te behouden en om nieuwe werkkrachten in te zetten. Binnen hun vak zouden ze zich sneller verder kunnen ontwikkelen, waardoor de medewerkers uitgedaagd blijven. De horeca kan met nieuwe rollen ook gedeeltelijk hun personeelskrapte oplossen.

Een bestaande rol binnen de sector, zoals kok, zou je in meerdere functies kunnen opdelen op basis van specialisatie. Zo kan er in het eerdergenoemde voorbeeld een ontbijtkok worden aangewezen. In de bediening vertaalt zich dit naar een biersommelier of cocktailmaker en voor de ondersteuning van het management naar een social media marketeer.

Bron: Nationale Horecagids