Vier maanden na hevige brand heropent restaurant La Cantina in Oosterhout
Het is één van de grootste nachtmerries van een horecaondernemer: je zaak vliegt in brand. In de nacht van 9 op 10 december werkte de verbinding tussen het restaurant en de hulpdiensten niet. En dit gebeurde op het slechtste moment mogelijk. Een stapeltje theedoeken met olie dat bij het fornuis lag vatte vlam en er ontstond spontaan een brand.
Meer werk dan gedacht
In eerste instantie dachten de eigenaren dat zij wel ‘een weekje konden schrobben’ en daarna weer heropenen. Het bleek niet zo gemakkelijk te zijn. Er was meer aan de hand in het restaurant en de eigenaresse spreekt van een zaak die ‘total loss’ was.
Tijdens de brand kwam er chloride vrij, dit zit in de isolatie van de koel- en vriescel. Deze stof tast roestvrij staal aan, waardoor de hele keuken begon te roesten. De eigenaar geeft aan dat een maand daarvoor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een bezoek had gebracht. “We dachten dat we er weer even tegen konden. Niet dus.”
De rook- en roetschade bleek enorm. Alle inventaris moest eruit en het hele restaurant moest worden schoongemaakt.
Nieuwe start
In de maanden die volgden hebben de eigenaren alles aangepakt: een nieuwe keuken, nieuwe tafels en stoelen, potten, geen stapeltjes theedoeken meer en noem het maar op.
Het volledige personeel van het restaurant is gebleven. Zo kunnen de eigenaren aankomende vrijdag de deuren weer openen. “We gaan er vol in vliegen. Donderdag proeven we alle tapas en vrijdag gaan we open.” De eigenaar zegt dat zij voor vrijdag al helemaal vol zitten.
Door: Nationale Horecagids