Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Cao-lonen sterk gestegen, maar nog wel onder inflatie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Cao-lonen sterk gestegen, maar nog wel onder inflatie
De Nederlandse cao-lonen zijn in de eerste drie maanden van dit jaar met 5 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het statistiekbureau was dat de grootste stijging in veertig jaar. Maar daarmee gingen werknemers er nog niet op vooruit, want de inflatie bedroeg in dezelfde periode rond de 6,6 procent.

Gemiddeld gingen werknemers er in het eerste kwartaal dus zo'n 1,5 procent op achteruit, stellen de statistici. Wel waren er verschillen in beroepsgroepen. Zo stegen de lonen in de horeca gemiddeld met 8 procent, mede door de verhoging van het minimumloon. Een jaar geleden had de horeca nog een van de laagste loonstijgingen.

Ook in de vervoer- en opslagbranche gingen de lonen stevig omhoog, met 7,8 procent. De sector verhuur en handel van onroerend goed had met een toename van 2,5 procent de kleinste loonstijging. Maar in die sector waren de lonen begin 2022 wel hard omhoog gegaan.

Stakingsgolf

De hoge loonstijgingen zijn mede te danken aan de vele stakingen van de afgelopen maanden. Daarmee dwongen de vakbonden werkgevers om de lonen verder te verhogen. Maar dat brengt ook een gevaar met zich mee, stellen economen en centrale banken als De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB). Zij waarschuwen dat er een loon-prijsspiraal kan ontstaan.

Dat verschijnsel doet zich voor als bedrijven de hogere lonen die ze moeten betalen gaan doorberekenen in de prijzen van hun producten. Daardoor zullen die producten weer duurder worden en blijft de inflatie langer hoog, waardoor werknemers weer hogere lonen eisen.

Rekensom DNB

Overigens had DNB-president Klaas Knot eerder nog niet het gevoel dat zo'n loon-prijsspiraal aanstaande leek. Hij benadrukte juist nog ruimte te zien voor werkgevers om de lonen extra te verhogen. Knot zei in december een rekensom gemaakt te hebben waaruit naar voren kwam dat de lonen 5 tot 7 procent omhoog zouden kunnen.

Door: ANP

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.