Michelin voegt maar liefst tien restaurants toe in de Gids voor maart
Op 24 april is de jaarlijkse Sterrenceremonie van Michelin Nederland in Amsterdam. Daar zal bekend worden gemaakt welke onderscheiding de nieuwe restaurants zullen ontvangen. Restaurants die worden meegenomen in de gids kunnende Bib Gourmand-onderscheiding ontvangen, voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ook is het mogelijk dat zij een Groene Ster ontvangen. Deze onderscheiding kan een restaurant krijgen wanneer zij op een duurzame en ethische manier hun gerechten bereiden en serveren. En natuurlijk maken de restaurants kans op een Michelinster.
De afgelopen maand hebben de inspecteurs van Michelin niet stilgezeten. Zij beoordeelden deze tien restaurants die nu zijn opgenomen in de gids. Dit zijn ze op een rijtje:
Barres in Middelburg
Barres straalt volgens Michelin ‘verjongde elegantie’ uit. Daarmee bedoelt Michelin dat alles piekfijn in orde is, zonder er stijfjes uit te zien. Het restaurant wordt geprezen om zijn aandacht voor de gasten en ‘gedetailleerde samenspel van lokaal lekkers’, zoals de Zeeuwse schelpdieren.
Bar Senang in Zwolle
Dit restaurant is een dochtertje van Jonnie en Thérèse Boer. Het is een stoofpotje van allerlei verschillende smaken uit Nabije, het Midden en Verre Oosten. De smaken zijn ‘fris en genuanceerd’, met gerechten zoals yakitori van kip, chevice, ramen of wonton. “De ene bereiding na de andere is een smaakexplosie, lekker pittig, zonder té te zijn. Wat een generositeit!”
Bistrot Regent in Nijmegen
In Regent worden gasten volgens Michelin meegenomen op een tripje naar Frankrijk. Met een goede wijnkaart en traditionele bereidingen laat het restaurant ‘het beste zien wat het land te bieden heeft’. De gids spreekt haar waardering uit over de vissoep met rouille en croutons, evenals de gekonfijte eendenbout met kappertjessaus. “De aanlokkelijke kaart laat liefhebbers van de betere bistrokeuken kraaien van plezier en heeft ook aandacht voor gasten die vis en vlees liever mijden. Een voorbeeldige prijs-kwaliteitverhouding.”
Broederenklooster in Zutphen
Alhoewel het restaurant in een historisch gebouw is gevestigd (1293), worden de gasten met luxe en moderne gerechten ontvangen in Broederenklooster. Op de plek waar de broeders aten gaan gasten neerslaan om Franse gerechten te proeven zoals gebakken tarbot of hertenfilet. “Bij Broederenklooster triomferen topproducten. De prachtkamers zijn ideaal om volledig tot rust te komen.”
De Voorburcht in Hattem
De gasten van De Voorburcht komen in een middeleeuwse vesting met een geüpdatete interieur. Bekende producten zoals zeebaars en grain fed bavette maken hier hun intrede in ‘creatieve gerechten die een punch hebben’. Michelin: “Deze keuken is weldoordacht en rijk. Bij De Voorburcht brengt men klassiek tot leven.”
Foer in Amsterdam
Michelin noemt Foer ‘een zaak met karakter’. In de keuken wordt de focus gelegd op plantaardige producten, die eventueel aan te vullen zijn met vis en vlees. De chef-kok bereidt hier gerechten met ‘inventieve associaties en technieken’. Niet alleen de plantaardige gerechten, maar ook vis- en vleesgerechten worden door de gids geprezen. “Perfect gegaarde daikon belegt hij met mosselen en combineert hij met gekaramelliseerde room en groene kruiden die zeer mooi aansluit bij een bouillon van dashi. Verrassend!”
Green in Amsterdam
De tweede nieuwkomer uit Amsterdam is een ‘architectonische blikvanger’, doordat het restaurant is gevestigd in het duurzame Valley-gebouw. Daar kunnen gasten naar de bovenste verdieping om in Restaurant Green te komen. De naam verklapt al dat het in dit restaurant om plantaardige gerechten draait. Michelin noemt de gerechten ‘fris en origineel’, met verrassende contrasten. De groenten worden hier volledig gebruikt, van lof tot pit. Volgens Michelin heeft Amsterdam er ‘een geweldig’ lunchadres bij.
Hemel & Aarde in Utrecht
Een stijlvol interieur, diepgaande smaken en diversiteit. Dat zijn de kenmerken van Hemel & Aarde volgens Michelin. “De chef benadrukt de diversiteit van al het lekkers dat de aarde te bieden heeft met levendigheid, creativiteit en de nodige durf.” Een mooi adres voor een vegetarisch diner.
IJssel Restaurant in Deventer
In IJssel Restaurant ‘ontvouwt de jonge chef zijn visie van de moderne Franse keuken’. in het restaurant aan de IJssel zijn het voornamelijk Nederlandse gerechten die hun intrede maken. De nadruk ligt op de korte keten. “IJssel Restaurant is verrassend herkenbaar!”
Gris Sec Restaurant & Winebar
“Floraal, fris, maar toch met karakter.” Dat is de omschrijving van Michelin als het restaurant een glas wijn zou zijn. De sommelier in het restaurant heeft veel kunde over de veelal Europese wijnen die de gerechten aanvullen. Ook de gerechten vallen op bij de inspecteurs. Die worden geprezen om de fijne associaties met de wijnen en het karakter. “Bij Gris Sec ondersteunen ze de wine tasting met karakter op het bord.
Door: Nationale Horecagids