Hoe houd je het terras duurzaam warm in de winter?

Door Redactie Nationale Horecagids
10 min
Er is de afgelopen tijd veel discussie geweest omtrent terrasverwarming. Zeker nu duurzaamheid en verduurzaming belangrijke punten zijn in de maatschappij, en dus ook de horeca, zullen ondernemers in de horecabranche moeten nadenken over alternatieve manieren om alsnog het terras toegankelijk te houden voor hun gasten.

Terrasverwarming niet meer toestaan in de horeca zou betekenen dat ondernemers omzet mislopen. Na de uitlatingen van Rob Jetten, de minister van Klimaat en Energie, van afgelopen maand over het gebruik van fossiele brandstoffen om terrassen warm te houden, reageert de horecabranche dat dit slecht kan uitpakken voor de omzet.

Ondernemers zien zelf ook de energierekening stijgen

Verder wijst de organisatie erop dat de ondernemers zelf ook zien dat de energierekening stijgt. Dit zorgt al voor een kritische blik van de ondernemers op energieverbruik. Duurzame keuzes gaan een steeds belangrijkere rol spelen. “Voor traditionele heaters zien we ook oplossingen als bewegingssensoren, timers of een dimmer. We zien dat verschillende gemeenten in het land subsidies verlenen aan ondernemers die duurzame keuzes maken.”

Daarentegen heeft het KHN een onderzoek gedaan naar de kosten die komen kijken bij de verschillende manieren van terrasverwarming. Aanschafkosten zijn duurder voor alternatieve methoden dan traditionele verwarming. Op de lange termijn zijn de alternatieve terrasverwarmers wel goedkoper, door hun lagere energieverbruik.

Alternatieve oplossingen

Er zijn alternatieve manieren om het terras te verwarmen op een duurzame manier. Niet alleen het verduurzamen van heaters kunnen een oplossing bieden, er zijn meer opties voor ondernemers in de horeca. Elektrische kussentjes zijn momenteel erg in trek. Deze gaan vaak alleen aan als er iemand op zit. Ook gebruiken deze kussens elektriciteit en geen fossiele brandstof. De gemeente Eindhoven heeft aangekondigd dat het horecaondernemers wil ondersteunen door het verlenen van advies over het verwarmen van het terras. Daarbij noemde de gemeente warmtekussens als een geschikt alternatief.

Infrarood terrasverwarming

Een andere duurzame oplossing is het gebruik van infrarood terrasverwarming. Deze verwarming werkt ook op elektriciteit en daarom is voor deze methode geen fossiele brandstof nodig. De warmtelampen zijn net zoals andere heaters gemakkelijk te monteren en kunnen, afhankelijk van het vermogen, flink wat warmte produceren.

Dekentjes

Een van meest simpele, maar toch effectieve manieren om mensen warm te houden die op het terras willen zitten, is door hen een dekentje aan te bieden. Die kunnen de gasten om zich heen slaan om warm te blijven. Mocht je als horecaondernemer een stapje verder willen gaan, dan is er ook nog de mogelijkheid om elektrische dekens aan te bieden aan gasten. Deze zijn echter hoger in aanschafkosten dan een normale deken.

Plaatsen van windschermen en beschutting

Een groot deel van de warmte die verwarmingen produceren gaat vaak verloren doordat de terrasverwarmer niet op een beschutte plaats staat. Door deze af te schermen van de wind met windschermen of overkappingen kan veel meer warmte behouden blijven.

Subsidie voor duurzame terrasverwarming

Het KHN riep gemeenten op om zich in te zetten voor het verduurzamen van terrasverwarming. Zo kan de overgang naar deze alternatieve methoden gestimuleerd worden met financiële prikkels, zoals het verlenen van subsidies. Ook kortingen, een lening of opslag op gemeentelijke belastingen kunnen horecaeigenaren motiveren hun terras te verduurzamen.

Door: Nationale Horecagids