Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoe houd je het terras duurzaam warm in de winter?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Hoe houd je het terras duurzaam warm in de winter?
Er is de afgelopen tijd veel discussie geweest omtrent terrasverwarming. Zeker nu duurzaamheid en verduurzaming belangrijke punten zijn in de maatschappij, en dus ook de horeca, zullen ondernemers in de horecabranche moeten nadenken over alternatieve manieren om alsnog het terras toegankelijk te houden voor hun gasten.

Terrasverwarming niet meer toestaan in de horeca zou betekenen dat ondernemers omzet mislopen. Na de uitlatingen van Rob Jetten, de minister van Klimaat en Energie, van afgelopen maand over het gebruik van fossiele brandstoffen om terrassen warm te houden, reageert de horecabranche dat dit slecht kan uitpakken voor de omzet.

Ondernemers zien zelf ook de energierekening stijgen

Verder wijst de organisatie erop dat de ondernemers zelf ook zien dat de energierekening stijgt. Dit zorgt al voor een kritische blik van de ondernemers op energieverbruik. Duurzame keuzes gaan een steeds belangrijkere rol spelen. “Voor traditionele heaters zien we ook oplossingen als bewegingssensoren, timers of een dimmer. We zien dat verschillende gemeenten in het land subsidies verlenen aan ondernemers die duurzame keuzes maken.”

Daarentegen heeft het KHN een onderzoek gedaan naar de kosten die komen kijken bij de verschillende manieren van terrasverwarming. Aanschafkosten zijn duurder voor alternatieve methoden dan traditionele verwarming. Op de lange termijn zijn de alternatieve terrasverwarmers wel goedkoper, door hun lagere energieverbruik.

Alternatieve oplossingen

Er zijn alternatieve manieren om het terras te verwarmen op een duurzame manier. Niet alleen het verduurzamen van heaters kunnen een oplossing bieden, er zijn meer opties voor ondernemers in de horeca. Elektrische kussentjes zijn momenteel erg in trek. Deze gaan vaak alleen aan als er iemand op zit. Ook gebruiken deze kussens elektriciteit en geen fossiele brandstof. De gemeente Eindhoven heeft aangekondigd dat het horecaondernemers wil ondersteunen door het verlenen van advies over het verwarmen van het terras. Daarbij noemde de gemeente warmtekussens als een geschikt alternatief.

Infrarood terrasverwarming

Een andere duurzame oplossing is het gebruik van infrarood terrasverwarming. Deze verwarming werkt ook op elektriciteit en daarom is voor deze methode geen fossiele brandstof nodig. De warmtelampen zijn net zoals andere heaters gemakkelijk te monteren en kunnen, afhankelijk van het vermogen, flink wat warmte produceren.

Dekentjes

Een van meest simpele, maar toch effectieve manieren om mensen warm te houden die op het terras willen zitten, is door hen een dekentje aan te bieden. Die kunnen de gasten om zich heen slaan om warm te blijven. Mocht je als horecaondernemer een stapje verder willen gaan, dan is er ook nog de mogelijkheid om elektrische dekens aan te bieden aan gasten. Deze zijn echter hoger in aanschafkosten dan een normale deken.

Plaatsen van windschermen en beschutting

Een groot deel van de warmte die verwarmingen produceren gaat vaak verloren doordat de terrasverwarmer niet op een beschutte plaats staat. Door deze af te schermen van de wind met windschermen of overkappingen kan veel meer warmte behouden blijven.

Subsidie voor duurzame terrasverwarming

Het KHN riep gemeenten op om zich in te zetten voor het verduurzamen van terrasverwarming. Zo kan de overgang naar deze alternatieve methoden gestimuleerd worden met financiële prikkels, zoals het verlenen van subsidies. Ook kortingen, een lening of opslag op gemeentelijke belastingen kunnen horecaeigenaren motiveren hun terras te verduurzamen.

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.