Koninklijke Horeca Nederland ziet toename buitenlands personeel
Aan de consumenten ligt het niet dat horecazaken het op dit moment moeilijk hebben. Ondanks de torenhoge inflatie van 21 procent in maart werd er geld meer uitgegeven in dezelfde maand in 2019. Dit blijkt uit een onderzoek van ABN AMRO. De particuliere klanten van de bank hebben afgelopen maand vergeleken met maart 2019 17 procent meer in cafés uitgegeven en 6 procent meer in restaurants.
Verklaringen
Dit is te verklaren vanwege het spaargedrag van de burgers. Nederlanders hebben het geld dat zij de afgelopen twee jaar niet konden uitgeven in bijvoorbeeld de horeca opgespaard. Daarnaast is er sprake van krapte op de arbeidsmarkt, waardoor burgers niet bang zijn om zonder werk te komen zitten. Er staan immers voldoende vacatures open.
Personeelstekort
Dat de horecazaken het moeilijk hebben, ondanks dat zij weer volledig open kunnen, komt door het personeelstekort. Uit wanhoop worden er inmiddels buitenlandse werknemers ingezet in bijvoorbeeld de keuken en bediening.
In het restaurant Villa Ruimzicht zijn er arbeidskrachten uit Turkije, Bulgarije, Portugal en Indonesië. De Indonesiërs waren nog nooit in het buitenland geweest, aldus horecaondernemer Kees Hensen uit Doetinchem. Nu staan zij bij Hensen achter de bar in de Achterhoek.
Toename buitenlandse arbeidskrachten
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geeft aan dat er sprake is van een toename van buitenlandse vakmensen. Voordat de coronacrisis begon, hadden horecaondernemers het ook al vaak moeilijk om bijvoorbeeld chef-koks te vinden, waardoor zij noodgedwongen over de grens moesten kijken. Het personeelstekort is inmiddels een steeds groter probleem geworden. Met name in de bediening is er een groot tekort aan arbeidskrachten. Het horecabureau DOEN ziet kansen voor Oekraïense vluchtelingen in bijvoorbeeld Amsterdam. Daar is het inmiddels normaal om te maken te hebben met buitenlands personeel.
Door: Nationale Horecagids