Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ChristenUnie wil dat kabinet coronatoegangsbewijs uit de wet haalt

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De ChristenUnie vindt dat het kabinet de mogelijkheid om op bepaalde plaatsen weer om coronatoegangsbewijzen te vragen uit de wet moet halen. "Een coronatoegangsbewijs in de gereedschapskist houden voor het geval dat, is voor mijn fractie op dit moment niet proportioneel", zei Tweede Kamerlid Mirjam Bikker tijdens een debat over de verlenging van de wet.

Coronatoegangsbewijzen zijn geregeld in de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19, die al vijf keer is verlengd. Zo'n verlenging wordt pas achteraf aan de Tweede Kamer voorgelegd. Tijdens het debat van maandagavond wordt de verlenging besproken van 1 maart tot 1 juni 2022. Het kabinet kondigde vrijdag al plannen aan voor een zesde verlenging, en wil het coronatoegangsbewijs wel nog als mogelijkheid openhouden.

"We hebben nu nergens een coronatoegangsbewijs en dat heeft geen schadelijke gevolgen", zei Bikker. Dat de mogelijkheid nu niet wordt gebruikt, vindt ze niet goed genoeg. "Ook slapend in de wetgeving vindt de ChristenUnie dat je een inperking van grondrechten zwaar moet wegen", betoogde zij. Ze vindt het daarom beter dat de mogelijkheid "uit de volgende verlenging of een volgend stuk wetgeving wordt gehaald".

Niet aantoonbaar effectief

De ChristenUnie vindt dat het coronatoegangsbewijs onder de huidige omstandigheden niet aantoonbaar effectief is. Dat komt volgens haar door de minder ziekmakende omikronvariant en de huidige vaccinatiegraad. "Natuurlijk kan dat veranderen als er een nieuwe 'variant of concern' is", zei ze erbij. Dan kan volgens haar opnieuw naar wetgeving gekeken worden, en moet ook gekeken worden of het dan grondwettelijk wel proportioneel is. Ze vroeg de minister uit te leggen wanneer de mogelijkheid wel uit de wet kan als dat nu nog niet mogelijk is.

Omstreden maatregel

Het coronatoegangsbewijs is al lange tijd een omstreden maatregel. Als coalitiepartij ChristenUnie zich daar inderdaad tegen keert, kan dat betekenen dat er geen meerderheid meer voor bestaat in de Tweede Kamer. Bikker waarschuwde dat het kabinet de bewijzen waarschijnlijk ook al niet meer door de Eerste Kamer zal krijgen.

Door: ANP

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.