Prijs varkensvlees moet omhoog, binnenkort mogelijk twee euro per kilo
De problematiek is breder dan alleen bij de zeugenhouders. De afnemers, waaronder de horecaondernemers, zijn afhankelijk van hen. Om te voorkomen dat er geen varkensvlees meer geleverd kan worden aan restaurants, moet de prijs per big omhoog. Daarnaast moeten de ondernemers tegemoet komen in de prijs als zij er zelf ook niet aan onderdoor willen gaan.
Slachterijen eisen toeslag
Door het krappe aanbod van varkensvlees betalen Duitse slachterijen op dit moment prijzen die zij niet terugverdienen met de opbrengst. Uit wanhoop werd er vorige week vanuit Duitslands grootste slachterij nog een brandbrief aan kopers gestuurd met het dringend verzoek om 35 cent per kilo extra te betalen. Een andere slachterij paste vorige week al een toeslag per kilo toe van 5,2 cent.
Toch zijn die toeslagen nog niet genoeg. De prijs zal nog meer omhoog moeten om de kosten te kunnen dekken die aanzienlijk gestegen zijn voor varkenshouders.
Door: Redactie Horecagids