Prijs varkensvlees moet omhoog, binnenkort mogelijk twee euro per kilo

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
Varkenshouders zitten al een tijd met hun handen in het haar. De prijs van vleesvarkens kan de aankomende weken gaan stijgen tot boven de twee euro per kilo, terwijl de opbrengst nu met circa dertig cent lager ligt. Ondertussen neemt de vraag naar het vlees wereldwijd toe. Als de horeca dit hoogseizoen het vlees in handen wil kunnen hebben, zal de prijs moeten stijgen. Dit meldt Nieuwe Oogst.

De problematiek is breder dan alleen bij de zeugenhouders. De afnemers, waaronder de horecaondernemers, zijn afhankelijk van hen. Om te voorkomen dat er geen varkensvlees meer geleverd kan worden aan restaurants, moet de prijs per big omhoog. Daarnaast moeten de ondernemers tegemoet komen in de prijs als zij er zelf ook niet aan onderdoor willen gaan.

Slachterijen eisen toeslag

Door het krappe aanbod van varkensvlees betalen Duitse slachterijen op dit moment prijzen die zij niet terugverdienen met de opbrengst. Uit wanhoop werd er vorige week vanuit Duitslands grootste slachterij nog een brandbrief aan kopers gestuurd met het dringend verzoek om 35 cent per kilo extra te betalen. Een andere slachterij paste vorige week al een toeslag per kilo toe van 5,2 cent.

Toch zijn die toeslagen nog niet genoeg. De prijs zal nog meer omhoog moeten om de kosten te kunnen dekken die aanzienlijk gestegen zijn voor varkenshouders.

Door: Redactie Horecagids