Bijverdienen als horecaondernemer door 'host kitchen' te worden
Het is een ideale uitkomst voor horecazaken die overdag open zijn, maar ‘s avonds sluiten. Voorbeelden zijn lunchrooms en koffiehuizen. Ook zakenhotels kunnen er profijt van hebben. Zij kunnen de keuken verhuren aan bijvoorbeeld een andere ondernemer die zijn bezorgservice draait vanuit de keuken.
Wat ook mogelijk is, is dit als keukeneigenaar zelf te doen voor het andere bedrijf. Dit wordt virtueel franchisen genoemd en kan ook in samenwerking met een bezorgservice die de bezorging voor zijn rekening incalculeert. Hierdoor kan een ijssalon het hele jaar open zijn, omdat het bijvoorbeeld ook pizza’s bezorgt.
Kanttekening
Aan het concept zitten wel kanttekeningen. Zo is het mogelijk dat er extra apparatuur moet worden aangeschaft. Ook kunnen de kosten voor het bestelplatform en de bezorging hoog oplopen, vooral met de huidige prijzen. Daarnaast hebben de meeste ondernemers nog altijd te maken met personeelstekorten, waardoor het niet makkelijk is om een tweede concept uit te voeren. Toch kan het concept wel kansen bieden voor de branche als het goed wordt aangepakt.
Bron: Redactie Horecagids