Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

OMT moet adviseren over 'inloopmodel' van horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus gaat het OMT om een advies vragen over een plan van de horeca om toch langer open te blijven. In dat model mogen mensen vanaf 20.00 uur niet meer binnenkomen in horecazaken, maar mogen de gelegenheden wel openblijven met de gasten die al binnen waren. Grapperhaus zegde dat branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) toe tijdens een gesprek in Den Haag. Zijn woordvoerster benadrukte later dat de komende ruim twee weken in ieder geval het huidige beleid voor de horeca van kracht blijft.

Het gesprek met Grapperhaus en zijn collega van Economische Zaken Stef Blok verliep volgens KHN-voorzitter Robèr Willemsen stroef. Behalve het OMT-advies kwam er volgens hem niets concreets uit. Wel zei Blok te gaan kijken of de compensatie vanuit het kabinet voor de horeca omhoog kan. Eerder al gaf KHN aan "zeer teleurgesteld" te zijn over de aangekondigde steun voor de horeca.

Willemsen gaf aan dat Grapperhaus al deze week het OMT om advies wil vragen waardoor een besluit over dat advies al tijdens de wekelijkse ministerraad op vrijdag kan worden besproken. "Afgelopen week konden ze vrijdag een maatregel aankondigen die zaterdag inging, dus als ze vrijdag hiermee instemmen zou het zaterdag al in moeten kunnen gaan", is Willemsen hoopvol.

Weegmoment

Maar een woordvoerster van Grapperhaus zei dat een eventuele aanpassing, als die er al komt, pas in zicht komt bij een nieuw weegmoment van het kabinet. Dat is aangekondigd voor 3 december. Het is evenmin zeker of het OMT vrijdag al advies zal uitbrengen. Het kabinet heeft al verschillende dringende onderwerpen op het bordje van de deskundigen gelegd.

Volgens Willemsen loopt de schade voor de horeca met de huidige maatregelen, zowel binnen als op een terras verplicht tonen van een QR-code en sluiting om 20.00 uur, in de honderden miljoenen per maand. Hoeveel minder dat met het eigen 'inloopmodel' is, weet hij niet precies. "Maar veel minder."

Door: ANP

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.