Kumasi maakt frisdrank van cacao-afval
Tijdens het verzamelen van de cacaobonen wordt het vruchtensap van de cacaovrucht weggegooid. Miljoenen liters van het cacaosap stromen hierdoor terug de bodem in. Gierveld ging op zoek naar een manier om daar iets mee te doen en mogelijk het inkomen van de boeren te verhogen. Zo kwam hij op het idee van Kumasi Drinks, vernoemd naar de hoofdstad van de Ghanese Ashanti-regio.
Ambities
Gierveld heeft als doel om zo veel mogelijk mensen het fruitsap te laten drinken. “Het moet zoveel gedronken worden dat duizenden boeren kunnen meedoen en extra inkomen verdienen.” Hij stelt dat het tweerichtingsverkeer is: de boeren hebben extra inkomsten en de consumenten hebben een lekker en verrassend vruchtendrankje.
Over Kumasi Drinks
Kumasi werkt op dit moment samen met 250 Ghanese en Ivoriaanse boeren. Volgens een schatting wordt hierdoor ongeveer een miljoen liter aan fruitsap bespaard. En het levert de boeren een inkomstenbron van 20 tot 30 procent extra op per kilo bonen.
In Nederland is Kumasi verkrijgbaar bij verschillende horecalocaties en in de specialtyschappen van Hema en Albert Heijn.
Door: Nationale Horecagids