Het circulair inrichten van horecazaken wordt steeds populairder

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
Tegenwoordig wordt bij het inrichten van een horecazaak meer overwogen dan alleen de plek waar een meubel wordt neergezet. De populariteit van circulaire producten neemt namelijk toe. Dit meldt Misset Horeca.

Bij circulariteit worden grondstoffen veelvuldig hergebruikt voor nieuwe producten. Als een tafel op het punt staat om geloosd te worden, dan kunnen de materialen waar het uit bestaat hergebruikt worden door een fabrikant. Denk hier bijvoorbeeld aan textiel, metaal of hout. Met deze grondstoffen kan nieuw meubilair gemaakt worden.

Horeca

De inrichting van horecazaken verandert vaak. Over het algemeen gaat het interieur in een zaak zeven jaar mee voordat het opnieuw wordt ingericht. Daarbij slijten meubels daar ook snel, vanwege de vele klanten die er gebruik van maken. Voor al het meubilair moeten nieuwe grondstoffen worden gewonnen, waardoor de bron van het materiaal uitgeput raakt.

Uitgeputte grondstoffen

Op dit moment zijn grondstoffen die de fabriek verlaten niet meer terug te vinden. De cyclus bestaat immers uit verschillende partijen die onafhankelijk van elkaar opereren. Zodra het product van de ene partij naar de andere partij gaat om een aanvullend proces te ondergaan, is er geen zicht meer op de grondstoffen. Hierdoor worden ze vaak niet opnieuw gebruikt en moeten er voor nieuwe producten opnieuw materialen worden gewonnen.

De overheid erkent dit probleem en ziet de bron van grondstoffen steeds meer uitputten. Daarom wil zij werken naar ‘Nederland Circulair’ en zijn er doelen geformuleerd. Zo moet er de helft minder primaire grondstoffen als mineralen, metalen en aardolie worden gewonnen in 2030 ten opzichte van 2016. De overheid wil zelfs dat de economie in ons land in 2015 volledig circulair is.

Hergebruiken

Er zijn veel bedrijven die inspelen op de problematiek omtrent de uitputting van de grondstoffenbron. Zo worden er stoelen gemaakt door het Deense bedrijf Wehlers van kilo’s afvalmateriaal zoals visnetten uit de Noordzee, waarbij de ontwikkeling ervan een 82,5 procent lagere Co2 emissie heeft.

Bij Circuform worden stoelen in Nederland geproduceerd van gerecyclede flessendoppen, opbergboxen, speelgoed en tuinstoelen. Opvallend is dat er bij de stoelen statiegeld van tien euro per stoel wordt ingezet. Als de klant de stoel – ongeacht de staat ervan – terugbrengt, wordt het bedrag teruggegeven.

Door: Nationale Horecagids/Eline Boer