Controle van coronatoegangsbewijs in café en sportkantine is onvoldoende
Over de handhaving door gemeenten is Grapperhaus wel te spreken. Het aantal gelegenheden dat beboet of zelfs gesloten is wegens herhaalde overtredingen, is volgens de bewindsman "zeer drastisch gestegen".
Actief handelen burgemeesters
Grapperhaus had afgelopen weekeinde contact met veel burgemeesters over de handhaving van de aangescherpte coronamaatregelen. In sommige plaatsen weigerden cafés uit protest de deuren om 20.00 uur te sluiten. Daarop hebben veel burgemeesters "actief gehandeld", aldus de minister.
De landelijke cijfers over het aantal sluitingen en opgelegde last onder dwangsom van dit laatste weekend zijn nog niet bekend, aldus een woordvoerster van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Maar er is volgens haar behoorlijk opgetreden, preventief en niet preventief.
Dwangsom
Aan het begin in oktober werd er nog vooral gewaarschuwd, aldus het departement. Vanaf november wordt harder opgetreden. Zo is het aantal keren dat een last onder dwangsom werd opgelegd om een overtreding te voorkomen, gestegen van nul naar vijftien. Er was sprake van één sluiting, maar nog niet uit alle regio's zijn de gegevens binnengekomen.
Politie en boa's
Het kabinet heeft geld ter beschikking gesteld om organisaties te ondersteunen met de naleving en controle van coronatoegangsbewijzen. Deze taak kunnen de politie en boa's er niet bij hebben, zei Grapperhaus. Hij wees erop dat de coronamaatregelen een groot beslag hebben gelegd op de politie. Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar heeft de politie al 127.000 extra uren gedraaid, de inzet bij de avondklokrellen is daarin meegeteld.
Door: ANP